Helsingin tuomiokirkon kamarikuoro Viva vox ry

Viva vox –kuoro perustettiin vuonna 1992 Timo Nuoranteen aloitteesta esittämään ja rikastuttamaan hengellistä kuoromusiikkia.

Vuotta myöhemmin kuoro otti nimekseen Viva vox – elävä ääni. Toukokuussa 1995 Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kanttori Seppo Murto tuli kuoron johtoon. Viva voxista tuli Tuomiokirkkoseurakunnan kamarikuoro.

Kuoro avustaa tuomiokirkkoseurakunnan jumalanpalveluksissa muutaman kerran keväisin ja syksyisin. Vuorollaan se laulaa myös valtakunnallisissa juhlissa, kuten itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalveluksissa ja valtiopäivien avajaisjumalanpalveluksissa.

Kuorossa on 35 - 40 laulajaa.

*****

Viva vox on tehnyt useita esiintymismatkoja ulkomaille.

Vuonna 1996 se piti Roomassa oman konsertin ja esiintyi Roomassa myös ekumeenisessa messussa ja rukoushetkessä.
Viva vox palasi Roomaan vielä vuonna 1999, jolloin se lauloi mm. kristittyjen ykseyden rukousviikon päätösmessussa
San Paolo fuori da Mura –kirkossa. Kuoro osallistui laulutervehdyksineen myös paavi Johannes Paavali II:n vastaanotolle.

Kuoro on tehnyt esiintymismatkoja myös mm. Tallinnaan (2003),Unkariin (2006) ja Englantiin (2009), jossa esiinnyimme Bathissa ja tuomiokirkkoseurakunnan ystävyysseurakunnassa St.Neotsissa.

Vuosien varrella Viva vox on levyttänyt mm. Einojuhani Rautavaaran, Erik Bergmanin ja Jyrki Linjaman sävellyksiä.

Kari Tikan säveltämän Luther- oopperan esityksissä Viva vox esiintyi vuosina 2000 – 2004. Oopperaa esitettiin eri puolilla Suomea. Saksankielisenä ooppera esitettiin lokakuussa 2004 Wittenbergin Stadtkirchessä sekä Berliinin Heilig Kreuz Kirchessä.

Vuonna 2008 Viva vox palautti Helsingin tuomiokirkkoon Eero Erkkilän Katedraalikuoron aloittaman perinteen
Bachin h-mollimessun esittämisestä ensimmäisenä adventtina.

*****

Viime vuosina Viva vox on konsertoinut useasti yhdessä Elja Puukon johtaman Espoonlahden kamarikuoro Navichoruksen kanssa.

Kuorojen yhteistyö laajeni Berliiniin, kun joukkoon liittyivät KMD Günter Brickin johtama Berliner Kantorei –kuoro sekä Berliner Sibelius Orchester.

Kolmen kuoron voimin on esitetty suuria kuoroteoksia sekä Suomessa että Berliinissä.

Johannes Brahmsin Ein Deutsches Requiem esitettiin Berliinin Konzerthaus’issa keväällä 2012 ja sen jälkeen Espoonlahden kirkossa ja Tuomiokirkossa.
Yhteistyö jatkui kesällä 2013 Mozartin Requiemin esityksellä Lohjan tenoripäivien päätöskonsertissa ja lokakuussa 2014 Edward Elgarin oratoriolla The Dream of Gerontius Berliinin Gethsemane Kirchessä.

Uusin suuri yhteistyöproduktio oli Benjamin Brittenin War Requiem Berliner Domissa, Espoonlahdessa ja Helsingissä marraskuussa 2017.

Yhteistyö saksalaismuusikoiden kanssa jatkuu edelleen.

Kamarikuoro Viva vox