Seppo Murto

Dir. mus. Seppo Murto on johtanut Viva vox –kuoroa vuodesta 1994.

Seppo Murto on suomalainen kuoronjohtaja, kapellimestari ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkomuusikko.Hän  on suorittanut urkujensoiton diplomin Sibelius-Akatemiassa 1980 ja piti ensikonserttinsa Helsingissä vuotta myöhemmin. Kuoronjohdon diplomin hän suoritti vuonna 1983.

Murto on toiminut Dominante-kuoron taiteellisena johtajana vuodesta 1981. Hän on toiminut myös mm. Suomen Laulun (1984–1988), Akateemisen Laulun (1994–2000) ja turkulaisen Chorus Cathedralis Aboensiksen (2006-2008) taiteellisena johtajana. Vuoden 2003 alussa Seppo Murto oli mukana perustamassa uutta kuoroa, joka sai nimekseen Kamarikuoro Murtosointu. Syksystä 2016 alkaen Murto on johtanut kanttoreista koostuvaa Kamarikuoro Gloriaa. Vuodesta 1994 alkaen Murto on ollut Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kamarikuoro Viva voxin taiteellisena johtajana.

Seppo Murto on vieraillut mm. Tapiola Sinfoniettan, Sinfonia Lahden, Kuopion, Jyväskylän ja Vantaan kaupunginorkestereiden kapellimestarina sekä Pohjois-Saksan radiokuoron johtajana. Hän on toiminut Kuoro-Espoo -festivaalin taiteellisena johtajana vuosina 1992–2004. Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osastolla hän opetti kuoronjohtoa, liturgista soittoa ja urkujensoittoa vuoteen 2016 saakka.

Murto on tehnyt useita levytyksiä ja nauhoituksia sekä kuoronjohtajana että urkurina (mm BIS, Ondine), ja hän on konsertoinut kaikilla mantereilla Antarktista lukuunottamatta. Toukokuussa 2017 Murto harjoitti ja johti Händelin Messias-oratorion ulkoilmaesityksen Helsingissä Senaatintorilla tuhatpäisen kuoron osallistuessa esitykseen.

Sulasolin sekakuoroliiton taiteellisena johtajana Murto toimi  vuosina 1985–1991 ja sekä Suomen kuoronjohtajat ry:n puheenjohtajanana sen perustamisesta 1989 vuoteen 1996 asti.

Seppo Murto oli virkavapaalla toimiessaan Sibelius-Akatemian kuoronjohdon lehtorina syksyn 2014 ja kevään 2015, jolloin hänen sijaisenaan Viva voxia johti kanttori Inka Kinnunen.

Seppo Murrolle on myönnetty seuraavat huomionosoitukset:

• Director musices -arvonimi 1986,
  • Teknillisen Korkeakoulun Ylioppilaskunnan myöntämä Teekkari h.c. -arvonimi,
  • Suomen kuoronjohtajayhdistyksen valitsema vuoden kuoronjohtaja 2001,
  • Espoon kaupungin myöntämä Espoo-mitali 2004,
  • Teknillisen korkeakoulun mitali 2007 sekä
  • Suomen Kanttori-urkuriliiton Vuoden Kanttori 2013.
Vuonna 2017 Seppo Murrolle tuli täyteen 20 vuotta Viva voxin kuoronjohtajana. Juhlistimme merkkipaalua kuoromme 25-vuotisjuhlakonsertin yhteydessä.
Seppo Murto